14. 3. 2024 Od admin

Kapitola první: Jak jsme přišli k Dafince

Naše fenka Linda, kterou jsem dostala od dcery, měla dvanáct let. Na podzim začala pokulhávat a nechtělo se jí na procházky. Už jsme věděli, že jí není dobře a kam to povede. V prosinci jsem začala hledat na internetu štěně. Jelikož Linda byla z rodu čistokrevných výstavních foxteriérů, které svedla její šikovná máma pudlice, vznikla z toho velmi hezká rasa ,,pudlteriér“. Barva trikolóra a hustá dlouhá srst. Často jsem uklízela chomáčky srsti a našim nejlepším přítelem byl odchlupovač -Made in China-, rozhodla jsem se tentokrát pro rasu, která nebude tak náročná na údržbu a pro mě na úklid. Jelikož náš první pejsek byl pudl /fenka/, hledala jsem něco podobného.

Na internetu jsem narazila na fotky a informace o Lagottkách a bylo rozhodnuto. Daff se narodila 25.12. – téměř pod stromeček a my jsme si ji přivezli domů koncem února./ Nesmím zapomenout na velmi příjemné setkání s chovateli v Zubří s nimiž jsme stále v kontaktu./ Za týden na to, vešla  v platnost různá opatření kvůli Covidu. Začala jsem pracovat z domova a mohli jsme se odstěhovat na venkov, kde se z nás v tuto dobu stali lesní lidé.

Kromě nejnutnějšího nákupu potravin jsme si plnými doušky užívali procházek po lesích, kde jsme nosili Daff v tažce, aby si nepřetěžovala své malé nožky. Ještě se vrátím k jejímu jménu. To období, kdy jsme si ji přivezli domů nebylo nijak veselé a já se rozhodla, že když už má  její jméno začínat na písmeno D, chtěla bych si vždy, když na ni zavolám vybavit nějaký hezký veselý příběh. Na Vánoce je každoročně v televizi film ,,Někdo to rád horké „ a tak naše milá fenečka dostala jméno podle jedné postavy z tohoto úsměvného příběhu. Daff- Daffie a říkáme jí Dafne.

Dafne neměla lehké dětství, jelikož Lindu začaly opouštět síly a nebyla zvědavá na konkurenci, ale po nějakém čase, kdy pozorovala Dafinčiny skopičiny, bezelstnou, veselou a milou povahu se uklidnila a byla dobrou učitelkou. Po Dafince jsem uklízela celkem 3 loužičky a to bylo vše. Byla velmi učenlivá. Linda, jako všichni naši psi milovala vodu a tak Daff už v půl roce brázdila vody Vranovské přehrady.

Obě si to pořádně užívaly. V horkém počasí se Lindin stav rychle zhoršil a přidala se i rakovina mléčné žlázy. O smutném konci se nebudu rozepisovat, to si každý pejskař dovede představit. Byli jsme rádi, že nám toto období Daff pomohla tak  rychle překlenout, ale Linda zůstane navždy s námi v našich vzpomínkách, jako všichni naši psí kamarádi, kteří nám dali v životě tolik hezkých chvil strávených s nimi. A to byl konec s Lindou a nový začátek s Dafne….